Hobby’s

Hobby’s

Lezen

Een grote hobby van Cor is lezen. Hij leest veel over taal en biologie. Naast het fotograferen en het bewerken van zijn foto’s heeft hij echter niet zo heel veel tijd over, dus puilen de boeken­kasten uit van nog niet gelezen boeken. Hij koopt ook boeken ‘waar iemand later misschien wat aan heeft’. Hoe zal dit aflopen? Hij heeft één favoriete boekhandel, nl. Amazon. Naast boeken leest Cor ook elke dag tijdens het eten koken de krant. Heel handig voor mij, want ik heb nooit zin om de krant te lezen en zo krijg ik toch de meest opvallende dingen te horen.


Clavecimbels

Cor heeft twee eigen clave­cimbels gehad: een ‘allrounder’ en een Italiaans clave­cimbel. Het eerste is in 1998 gebouwd en is heel mooi. De bouwer, Titus Crijnen, is er ook heel tevreden over. Omdat ik zo graag met m’n handen bezig ben, heb ik tijdens de bouw een beetje meegeholpen. Ik mocht toetsen plakken en polijsten en gaatjes in kieltjes boren. Het tweede clavecimbel is ook
door Titus Crijnen gebouwd en is in 2009 gearriveerd. In het begin waren er wat problemen mee. Het ontstemde snel en als het erg vochtig werd, bolde de zangbodem zodanig op dat hij tegen de snaren aan kwam. Hiervoor is hij nog een keer terug geweest naar Spanje waar Titus tegenwoordig woont. Dit clavecimbel heeft een verkort octaaf wat wel even wennen was. Ondanks het feit dat Cor de klank heel mooi vond, hebben we het toch recent verkocht, omdat je er lang niet alles op kunt spelen waardoor Cor er eigenlijk nooit op speelde. Cor heeft een tijd bijna niet kunnen spelen door z’n rechter arm en schouder (RSI), maar dat heeft hij gelukkig achter zich gelaten. Hij heeft les gehad van Tilman Gey, maar gaat nu heel af en toe naar een docent bij ons in de buurt. Na jaren weinig spelen, is hij op het moment is hij weer hard aan het oefenen.


Fotograferen

Cor is al sinds zijn jeugd gek op vlinders. Vroeger deed hij veel tellingen en fotografeerde hij ze heel veel. De tellingen uit z’n jeugd heeft hij na z’n studie gebruikt in enkele artikelen. Na een paar minder fanatieke jaren na de geboorte van de kinderen, pakte hij het fotograferen weer op en ontdekte hij ook de vliegen en bijen. Toen hij de meeste op foto had staan, stapte hij over op korstmossen en de laatste tijd fotografeert hij ook planten en vogels. Op mooie dagen maakt hij soms wel een paar honderd foto’s! Van elk interessant beestje of korstmos wordt dan een hele serie foto’s gemaakt in de hoop dat er een paar mooie tussen zitten. Van het vroege voorjaar tot het late najaar is hij avond aan avond bezig met het uitzoeken van de foto’s en ze op zijn website zetten. Als hij niet precies kan achterhalen welk beest of welke korstmos hij gefotogra­feerd heeft, zet hij z’n foto’s op een forum en wacht de reacties van anderen af. Een enkele keer wordt gevraagd of men één van z’n foto’s mag gebruiken in een tijdschrift of boek.


Fietsen

Cor houdt ook erg van fietsen. Hij had z’n favoriete ‘vlinderrondje’, maar tegen­woordig struint hij de hele omgeving af op zoek naar nieuwe beestjes en korstmossen. Omdat we geen auto hebben, doen we alles zo’n beetje op de fiets. We fietsen naar ons werk (Cor 50 minuten, ik 30 minuten) en als Cor eens in Amsterdam moet zijn, gaat hij ook op de fiets. De kinderen weten ook niet beter dan dat je op de fiets stapt als je ergens heen wil, al neemt Kimber voor grotere afstanden toch liever het OV. Tessa niet, die vindt geen afstand te groot.