Computer
Ik zit nog al eens achter de computer. Eens in de zoveel tijd werk ik onze websites bij, ik stoei regelmatig met digitale video’s en foto’s en ik wil nog wel eens wat programmeren (of prutsen zoals ik altijd zeg) in Delphi. Ik heb inmiddels heel wat programmaatjes draaien, want als je graag wilt programmeren, grijp je alles aan om een programma te kunnen maken. Naast een hele reeks kleine programmaatjes (klik hier om te zien wat je kunt downloaden) heb ik ook een groot programma geschreven voor Cor dat alle foto’s en bijbehorende gegevens uit de php-bestanden van z’n website haalt en die in een MySQL-database zet. Bij deze database heb ik dan weer een zoekpagina gemaakt, zodat bezoekers van zijn site (en ook Cor zelf) makkelijk bepaalde foto’s kunnen vinden.
Ik zit echter niet alleen maar achter (of voor) computers, ik zit er ook wel eens in. Alle PC’s in huis heb ik zelf in elkaar gezet. Ik vind het altijd erg eng, want er kan natuurlijk van alles kapot gaan, maar uiteindelijk heb ik dan wel een computer die helemaal aan mijn eisen voldoet.
Veel leuke componenten zijn te vinden op: Torry’s Delphi Pages en Delphi Pages
Muziek
Tussen 1978 en 2014 heb ik in totaal vijf instrumenten bespeeld. Op de lagere school ben ik begonnen met blokfluit en in de 5e en 6e klas heb ik pianoles gehad van dezelfde mevrouw. Toen ik op de middelbare school zat, namen m’n ouders me mee naar een concert van de Abcouder Harmonie. Het leek me zo leuk om daarin te spelen, dat ik daar met hoornles ben begonnen. Tijdens m’n studie ben ik ook hoorn gaan spelen in het VU-orkest en ben ik in de harmonie overgestapt naar het melodisch slagwerk. Nog later heb ik me twee jaar aan klassiek gitaar gewaagd.
Toen ik in 2014 voor m’n werk overstapte naar een groot project, heb ik het muziek maken even stilgelegd. Dat ‘even’ werd uiteindelijk 8 jaar. Maar nu ben ik toch weer begonnen. In december 2021 heb ik besloten een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan en heb ik een accordeon gekocht! Lees hier het uitgebreide verhaal over m’n muzikale ‘loopbaan’.
Modelspoor
Al heel lang wil ik een mooie, grote modelbaan bouwen. Ik wil dat doen in spoor N, omdat er dan tenminste behoorlijk veel op een tafel past. Jaren geleden heb ik een kleine oefenbaan gemaakt. Hij was erg kaal, maar ik kon wel alle treinen, wissels en seinpalen aansturen. Inmiddels ligt hij op de vliering, want er is geen plaats meer voor sinds de zolder verbouwd is tot twee kinderkamers. De baan haal ik over een paar jaar wel weer tevoorschijn en als ik dan genoeg geoefend heb, ga ik een hele grote baan maken.
Leuke links: Eurospoor, Trix Online, Minitrix, Modelspoor magazine, Pro-rail Memory WiresDetectives
Naast het bekijken van detectives op TV hou ik ook van het lezen van spannende boeken. In het verleden heb ik veel boeken van Stephen King en Dean Koontz gelezen, maar die vind ik inmiddels te griezelig. Ik hou het nu liever bij detectives van bijvoorbeeld Patricia Cornwell, Karin Slaughter, Dan Brown, Michael Robotham en Tess Gerritsen. Eigenlijk lukt het alleen om voor het slapen gaan of in de vakanties te lezen. Als we thuis zijn kruip ik toch vaak achter de computer, zit ik te tekenen of te schilderen of heb ik een mobiel in m’n hand…
Creatief
Ik wil nog wel eens ‘creatief’ bezig zijn, maar dat gaat meestal in vlagen. Zo heb ik me wel eens bezig gehouden met breien, haken, naaien, boekbinden, ukeleles bouwen, een kleed knopen en meer van dat soort dingen. Een enkele keer volg ik een cursus om bv te leren glasblazen, haar knippen, haar vlechten of tekenen en schilderen. Maar de kinderen hebben me ook nogal eens aan het werk gezet voor surprises en het uitdelen op school. Op dit moment ben ik vooral bezig met haken, deze website moderniseren en nadenken over m’n volgende boek. Maar ik wil nog veel meer. De spullen voor m’n treintafel liggen dus te wachten, ik heb nog een kast vol stenen en ik wil ook graag beeldjes maken van hout. Kortom, ik vermaak me nog wel even. Bekijk hier wat van mijn ‘producten’.
Schrijven
Toen Kimber in 2016 een kort verhaal voor school moest schrijven, raakte ze helemaal in de ban van het schrijven. Hele avonden zat ze heerlijk te typen op haar laptopje naast me op de bank. Dat maakte dat m’n ver weggestopte wens om zelf eens een kinderboek te schrijven weer naar boven kwam. Dat najaar was ik zo bezig met m’n werk, dat ik besloot om op de fiets te gaan nadenken over een plot en eind december zat het zo goed in elkaar dat ik tijdens onze vakantie op Tenerife zomaar besloot (naast Kimber op de bank) te gaan typen. Ik vond het geweldig. Je eigen wereld kunnen bedenken en al schrijvend allemaal onverwachte dingen op het scherm te zien verschijnen. Na negen maanden typen, schaven en tekenen was het af. In de tijddat een paar mensen het voor me doorlazen, heb ik een cursus ‘Kinderverhalen schrijven’ bij de LOI gevolgd. Ik wilde wel eens weten waar ik nou eigenlijk aan had moeten denken. Tijdens die cursus heb ik een kort verhaal geschreven over de Nachtwacht wat inmiddels in het Rijksmuseum te koop is. In april 2018 werd het tijd om het commentaar te verwerken en wat aanpassingen te doen naar aanleiding van wat ik allemaal geleerd had. En toen was het af. Het oorspronkelijke plan was dat ik er een paar mooie exemplaren van zou laten afdrukken en één daarvan een ereplekje in een boekenkast zou geven. Echter, zó veel veel mensen hadden gezegd: ‘Je gaat het toch wel uitgeven?’, dat ik het gevoel had gekregen dat ik dat moest gaan doen. Nou, inmiddels weet ik dat een uitgever niks voor je doet, maar je wel aan een contract vastzit waarin staat dat je al die tijd aan promotie moet doen. Aangezien ik m’n tijd liever aan andere dingen besteed, heb ik uitgeverij Boekscout toen vriendelijk bedankt voor het aanbod en m’n boek te koop gezet bij Mijnbesteller.nl. Ga voor meer informatie over het korte verhaal en m’n boek naar www.karenkarsten.nl.Bonbons
Sinds eind augustus ’21 probeer ik thuis zelf bonbons te maken. Ik hou heel erg van chocola (wie niet?) en zelf bonbons maken leek me geweldig. Het is ook geweldig leuk en lekker, maar ook best wel lastig. Als je het goed wilt doen dan, maar dat wil ik natuurlijk.Het lastigste is eigenlijk het tempereren van de chocola. In chocola komen 6 typen kristallen voor. Alleen kristallen van type V zorgen voor knapperige, glanzende chocola die niet meteen smelt in je hand. Om zoveel mogelijk van deze kristallen te maken, moet je eerst chocola helemaal smelten zodat er geen kristallen meer zijn (45 graden) en dan koudere gesmolten chocola (27 graden) of extra callets toevoegen. Beide zitten vol met kristallen van type V en zorgen ervoor dat deze kristallen zich uitbreiden. Daarna moet je snel te werk gaan om je vormpjes te bekleden met een mooi laagje chocola: de vormpjes in de vorm volgieten, met de vorm rammelen op het aanrecht om alle luchtbelletjes kwijt te raken, de vorm op de kop laten uitlekken, overtollige chocola wegschrapen met een plaatkrabber en dan de vorm 10 minuten op de kop laten liggen. Nadat de vorm een kwartier in de koelkast heeft gestaan, kan je de vormpjes vullen met ganache of een andere vulling en tenslotte giet je er bodems in van getempereerde chocola. Als de chocola goed getempereerd is, krimpt hij een beetje en vallen de bonbons zo uit de vorm.
Ik wil nog wat meer vullingen uitproberen en proberen ze te versieren. Daarna wil ik proberen truffels te maken. Weer een heel andere tak van sport…